In the early 20th century, infant mortality was high in Canada and malnutrition was a leading cause for infant deaths. To deal with this problem, the Hospital for Sick Children in Toronto began working on a new product...Pablum. This is its story. In 1918, the Nutritional Research Laboratories at the hospital opened under Dr. Alan Brown. He recruited Dr. Fred Tisdall and Dr. Theodore Drake to his nutritional research team. Through the 1920s, breastfeeding had declined among the upper and middle class. Some mothers made a porridge-like meal for their babies, which unfortunately caused digestive problems. In 1930, with Dr. Tisdall serving as director, the NRL created a biscuit for children. It was introduced to the public as McCormick's Sunwheat Biscuits. The biscuits were manufactured by the McCormick Manufacturing Company. The biscuits were good for children but not for infants. Dr. Tisdall and Dr. Drake began working to develop a cereal that had minerals, protein and vitamins. Their goal was to retain whole grains without causing digestive problems. Using dehydrated milk, the mixture was cooked in huge pressurized steam kettles, dried on a rotating drum and then scraped off. This created a cereal that was dry and flaky with the desired nutrients. Mothers could mix the cereal, which could be kept indefinitely, with milk or water. The name Pablum came from pabulum, which is Latin for food, or foodstuffs. Others involved in the development of Pablum included Pearl Summerfeldt, Alan Brown, Ruth Herbert and Harry H. Engel. The patent was under Dr. Tisdall's name. Due to the high amount of Vitamin D in Pablum, the food helped prevent rickets in children. The Hospital for Sick Children was given a royalty for every container of Pablum sold. By 1978, Pablum had earned the hospital $7 million in royalties. In 1951, four new formulas of Pablum were made available to fight the claims the food was bland. Following creating Pablum, Dr. Tisdall was involved in experiments on Indigenous children in the 1940s. These experiments malnourished Indigenous children who were already starving, to study the nutritional implications of fortified foods. Dental care was also not provided to the children because researchers wanted to observe the state of dental caries and gingivitis with malnutrition. Dr. Tisdall died in 1949. Dr. Drake went on to design nutritional diets for the RCAF during the Second World War. He died in 1959. The Pablum brand was sold to Mead Johnson in 1995. By the early 21st-century, Pablum had ceased to be used commercially. If you enjoy my Canadian history content, you can support my work with a donation at buymeacoffee.com/craigU *** Au début du XXe siècle, la mortalité infantile était élevée au Canada et la malnutrition était l'une des principales causes de mortalité infantile. Pour résoudre ce problème, l'Hospital for Sick Children de Toronto a commencé à travailler sur un nouveau produit... Pablum. C'est son histoire. En 1918, les laboratoires de recherche nutritionnelle de l'hôpital ont ouvert leurs portes sous la direction du Dr Alan Brown. Il a recruté le Dr Fred Tisdall et le Dr Theodore Drake dans son équipe de recherche nutritionnelle. Au cours des années 1920, l’allaitement maternel a décliné parmi les classes supérieures et moyennes. Certaines mères préparaient un repas semblable à du porridge pour leur bébé, ce qui causait malheureusement des problèmes digestifs. En 1930, alors que le Dr Tisdall était directeur de la LNR, il créa un biscuit pour les enfants. Il a été présenté au public sous le nom de McCormick's Sunwheat Biscuits. Les biscuits ont été fabriqués par la McCormick Manufacturing Company. Les biscuits étaient bons pour les enfants mais pas pour les nourrissons. Le Dr Tisdall et le Dr Drake ont commencé à travailler au développement d'une céréale contenant des minéraux, des protéines et des vitamines. Leur objectif était de conserver les grains entiers sans causer de problèmes digestifs. À l’aide de lait déshydraté, le mélange était cuit dans d’immenses bouilloires à vapeur sous pression, séché sur un tambour rotatif puis gratté. Cela a créé une céréale sèche et feuilletée avec les nutriments souhaités. Les mères pouvaient mélanger les céréales, qui pouvaient être conservées indéfiniment, avec du lait ou de l'eau. Le nom Pablum vient de pabulum, qui signifie en latin nourriture ou produits alimentaires. Parmi les autres personnes impliquées dans le développement de Pablum figuraient Pearl Summerfeldt, Alan Brown, Ruth Herbert et Harry H. Engel. Le brevet était au nom du Dr Tisdall. En raison de la quantité élevée de vitamine D contenue dans Pablum, cet aliment a contribué à prévenir le rachitisme chez les enfants. L'Hospital for Sick Children a reçu une redevance pour chaque contenant de Pablum vendu. En 1978, Pablum avait rapporté à l'hôpital 7 millions de dollars de redevances. En 1951, quatre nouvelles formules de Pablum ont été mises à disposition pour lutter contre les allégations selon lesquelles la nourriture était fade. Après avoir créé Pablum, le Dr Tisdall a participé à des expériences sur des enfants autochtones dans les années 1940. Ces expériences ont porté sur des enfants autochtones mal nourris qui mouraient déjà de faim, afin d'étudier les implications nutritionnelles des aliments enrichis. Les soins dentaires n'ont pas non plus été prodigués aux enfants car les chercheurs voulaient observer l'état des caries dentaires et des gingivites en cas de malnutrition. Le Dr Tisdall est décédé en 1949. Le Dr Drake a ensuite conçu des régimes alimentaires pour l’ARC pendant la Seconde Guerre mondiale. Il est décédé en 1959. La marque Pablum a été vendue à Mead Johnson en 1995. Au début du XIXe siècle, Pablum avait cessé d'être utilisée commercialement. Si vous appréciez mon contenu sur l'histoire canadienne, vous pouvez soutenir mon travail avec un don à buymeacoffee.com/craigU
@CraigBaird Interesting! My father reminisces about pablum
@CraigBaird Yes! My Mom put all 5 of us on Pablum 1944-55 births for her I adored Pablum & kept a box on hand as comfort food in my 20’s Who remembers opening the metal spout & knocking on bottom of box?
@CraigBaird … I had mine with brown sugar on top. Couldn’t get enough of it.
@CraigBaird @alisoncrawford5 Sounds like an intro to law and order
@CraigBaird I supplemented with Pablum. If they're hungry feed them
@CraigBaird @Carla_Johnson Very interesting! Why did it stop being sold?
@CraigBaird Very interesting. I never knew it was invented in Canada.
@CraigBaird Had no idea about the Canadian connection. And thanks for not whitewashing what the not so good doctor did next. Nutrition for the well off and starvation for the indigenous kids.
@CraigBaird My daughter’s baby just turned 5 mos, her MIL kept asking when they’re going to give him “pablum”, daughter asked me, “mom, what the heck is that”? “Baby cereal” I laughed, oh dear we are getting old! Wow, the boxes are a lot smaller these days!
@CraigBaird You are missing a lot here and that perpetuates harm. Indigenous peoples were told “by order of the King” to feed this inferior processed food. (See @mytimeatlast : safelyfed.ca/wp-content/upl… 1/2